Expositie in 't Wapen van Drenthe

Expositie in 't Wapen van Drenthe

Hotel ’t Wapen van Drenthe (Vaart ZZ 1) stamt in zijn huidige vorm uit 1854. De Asser Historische Vereniging laat in 't Wapen de Vaart van vroeger zien.

In 2018 was de restauratie van 't Wapen van Drenthe voltooid. Bijna tweehonderd jaar lang was het hotel een van de belangrijkste Asser horecaondernemingen. Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw raakte het etablissement behoorlijk in de versukkeling en leek het erop dat de dagen van 't Wapen van Drenthe geteld waren. Dankzij een nieuwe eigenaar kon het pand gered worden.
Enkele jaren zat in het gerestaureerde pand een grand café dat helaas nog niet zo lang geleden moest sluiten. Tegenwoordig heeft de benedenverdieping een kantoorfunctie en zijn er appartementen op de eerste en tweede verdieping.

Deze Open Monumentendag is een mooie gelegenheid om tussen elf en vier uur zaterdags een kijkje in het monument te nemen!
De Asser Historische Vereniging heeft in ‘t Wapen een expositie ingericht over de geschiedenis van het pand. Ook kun je er een film bekijken met historisch filmmateriaal van Vaart. Het is een coproductie van de Asser Historische Vereniging en het Drents Archief.

De zaterdag van Open Monumentendag valt altijd samen met het weekend van het populaire evenement Kunst aan de Vaart in Assen waar we onder andere hier in ’t Wapen van Drenthe mee samenwerken.

 

Het verhaal van ’t Wapen van Drenthe

Het Landschapsbestuur van Drenthe besloot in 1780 om een aantal 'ledige huisplaatsen bij de Vaart' te veilen. Het was een gloednieuw stukje Assen want -pas kort daarvoor was de Drentsche Hoofdvaart tot aan de Kolk in Assen doorgetrokken.
Twee huisplaatsen tussen de huidige Collardslaan en de Gymnasiumstraat werden eigendom van jeneverstoker Jan Hendrik Stoker die hier een herenlogement wilde beginnen, iets waar in zijn ogen op dat moment in Assen markt voor was. Zijn logement kwam niet op de huidige plek van ’t Wapen van Drenthe, maar rechts ervan richting Gymnasiumstraat waar nu Makelaardij Schierbeek is gevestigd.
Stoker kwam al snel na de opening van zijn herenlogement in de problemen. Waarschijnlijk had hij zijn hand financieel flink overspeeld. In 1792 moest hij het pand verkopen en kreeg 't Wapen van Drenthe een nieuwe eigenaar.

De geschiedenis van het huidige Wapen van Drenthe begon feitelijk in 1854 toen de Groninger houdhandelaar Tidde Jurjens Westerdijk het hele perceel kocht en op de hoek van de Collardslaan een nieuw logement van Drenthe liet bouwen op de plek waar daarvoor de stallen van het logement stonden. Dat is ‘t Wapen van Drenthe dat het uiterlijk kreeg dat het tot op de dag van vandaag in grote trekken behouden heeft.
Naast zijn nieuwe logement bouwde Westerdijk een houthandel. Later werd het de Asser Houthandel van Westra van Holthe. Op de plaats van het oorspronkelijke logement liet Westerdijk voor zichzelf een woning bouwen. Dit werd later verbouwd tot Banketbakkerij Schierbeek.

 

Fotogalerij

De oude foto's komen uit de Beeldbank van het Drents Archief.

Locatie activiteit

Open Monumentendag Assen

Meer informatie?

Mail info@openmonumentendagassen.nl