Vorstelijk uitzicht vanuit Villa Jacoba
Featured

Vorstelijk uitzicht vanuit Villa Jacoba

Villa Jacoba (Hertenkamp 1) ligt verstopt in het groen. Dit rijksmonument uit 1875-1876 wordt op dit moment gerestaureerd.

Gidsen vertellen je over de geschiedenis van Villa Jacoba en laten je het huis zien. Wat er op 14 september precies te zien zal zijn is afhankelijk van de restauratiewerkzaamheden op dat moment.
In elk geval kun je het inpandige balkon bekijken, officieel heet zo’n bouwsel een porte brisée. Mevr. Tine de Ruyter de Wildt vertelde eens dat het in familie de 'keizerlijke loge' werd genoemd, vanwege het prachtige uitzicht op de Hertenkamp.

 

Het verhaal van Villa Jacoba

Mr. Claas Lamberts Kniphorst (1821-1901) gaf in 1875 architect J. ten Horn opdracht om een villa te bouwen in het nieuwe chique wijkje Van der Feltzpark. Het had burgemeester Van der Feltz in de jaren daarvoor de nodige moeite gekost om de Asser gemeenteraad zo ver te krijgen dat ze een stuk van het Asserbos opofferden voor woningbouw om de gemeentelijke financiën weer enigszins op peil te krijgen.

Claas Kniphorst was zoon van Gerrit Kniphorst, die van 1820-1831 burgemeester van Assen was geweest. Zelf was Claas advocaat in Assen geweest, burgemeester van Beilen en Gieten en schoolopziener in Drenthe. Toen hij zijn villa aan de Hertenkamp liet bouwen, rentenierde hij.Waarom het huis de naam Jacoba heeft gekregen, is niet helemaal zeker. Wellicht was het vanwege de tweede voornaam van Kniphorst’s echtgenote Anna Jacoba van Baalen (1821-1905).

 In 1919 kocht Mr. Hidde Kingma Boltjes (1875-1945) Villa Jacoba, toen hij kantonrechter in Assen werd. In totaal zouden vijf generaties Kingma Boltjes eigenaar van het huis zijn voor het in 2023 aan de huidige eigenaar verkocht werd, die de villa laat restaureren en verduurzamen.
De meest bekende en langst wonende bewoner van Villa Jacoba was Tine Kingma Boltjes (1905-2002), dochter van Hidde Kingma Boltjes en Geertje Halbertsma. Ze heette voluit met de naam van het tweede man erbij Tine de Ruyter de Wildt-Kingma Boltjes . Oudere Assenaren zullen haar wellicht nog kennen als logopediste. Ze was de eerste in Drenthe die dat beroep uitoefende.

Het Asser Historisch Tijdschrift publiceerde in nummer 1992/2 een interview met Tine Ruyter de Wildt waarin ze onder andere vertelt over het leven op Villa Jacoba aan het eind van de Eerste Wereldoorlog. Je kunt het hier downloaden.

 

Fotogalerij

De oude foto's komen uit de Beeldbank van het Drents Archief.

Locatie activiteit

Open Monumentendag Assen

Meer informatie?

Mail info@openmonumentendagassen.nl