Verhalen over de Hertenkamp

Verhalen over de Hertenkamp

Voor het hek bij de hertenstal vertelt gids Marten van Dijken je verhalen uit de geschiedenis van de Hertenkamp. De Asser Hertenkamp hoort tot de oudste hertenkampen van Nederland.

 

Het verhaal van de Hertenkamp

De geschiedenis van de Asser Hertenkamp begon rond 1840 met de vangst van een edelhert in de buurt van Gasselte. Het dier werd via de toenmalige commissaris van de Koning in 1842 aan de gemeente Assen aangeboden. Burgemeester Hendrik Jan Oosting was onmiddellijk enthousiast. Hij stelde voor dat de gemeente hier aan de rand van het Asserbos een fraai verblijf voor het dier zou laten bouwen.
De gemeenteraad schrok terug voor het bedrag van tachtig gulden dat het project de gemeente zou gaan kosten. Met de toezegging van Oosting en enkele bevriende notabele Assenaren om het bedrag voor hun rekening te nemen ging de raad schoorvoetend akkoord. Inmiddels hebben de edelherten van het eerste uur allang plaatsgemaakt voor damherten.

Omstreeks 1875 werd op een heuveltje midden in de Hertenkamp de huidige houten hertenstal gebouwd. Het opvallende bouwwerk staat inmiddels als ‘gaaf en zeldzaam object’ op de lijst rijksmonumenten.

Enige tijd zag het ernaar uit dat een hertenkamp met herten in Assen zijn langste tijd had gehad in verband met een aangescherpt verbod van de rijksoverheid op het houden van hobbydieren. Eind 2023 maakte de minister daarop echter een uitzondering op het houden van damherten. Na ruim 180 jaar kan de Asser Hertenkamp blijven voortbestaan.

 

Fotogalerij

De oude foto's komen uit de Beeldbank van het Drents Archief.

Locatie activiteit

Open Monumentendag Assen

Meer informatie?

Mail info@openmonumentendagassen.nl