Ontdekkingstocht door de Zuiderkerk
Featured

Ontdekkingstocht door de Zuiderkerk

Gidsen vertellen je over de bewogen geschiedenis van de Zuiderkerk, een rijksmonument uit 1926 (Zuidersingel 79).

Aan de Zuidersingel in Assen staat de kerk waar de City Life Church sinds enige tijd zijn diensten houdt. Daarvoor was de Zuiderkerk vanaf de bouw in 1924 bijna negentig jaar een gereformeerde kerk.
Tijdens Open Monumentendag laten de mensen van de City Life Church samen met gidsen van Open Monumentendag je graag hun kerk zien en het verhaal van de kerk vertellen. Je komt die dag op plekken waar normaal geen enkele bezoeker komt. Zo kun je bij het orgel kijken dat die dag af en toe bespeeld zal worden. (Daarvoor moet je trouwens goed ter been zijn!)

 

Het verhaal van de Zuiderkerk

Aan het begin van de twintigste eeuw groeide de gereformeerde gemeente in Assen snel. De Noorderkerk (tegenwoordig De Kandelaar) aan de Molenstraat werd veel te klein en de Asser architect Albert Smallenbroek (1880-1959) kreeg de opdracht een grote nieuwe kerk aan de Zuidersingel te bouwen.

De Zuiderkerk werd een gebouw ‘in een traditionalistische stijl met Amsterdamse School invloeden’, aldus de monumentenomschrijving. Architect Smallenbroek gaf zijn kerk de vorm van een Grieks kruis (kruis met vier gelijke armen). In drie kruisarmen kwamen galerijen waar extra zitplaatsen konden worden gecreëerd. Een relatief klein oppervlak was zo voldoende om veel kerkgangers een plek te geven.
Deze compacte vorm er ook voor dat de gemeente min of meer rond de preekstoel zat, die in de vierde arm een plek had gekregen. Niemand hoefde in de Zuiderkerk een woord van de predikant hoeven te missen ...
Op 16 april 1925 werd de eerste dienst in de Zuiderkerk gehouden.

Nog geen jaar na de opening, op 26 januari 1926 werd de Asser Zuiderkerk landelijk voorpaginanieuws toen er een Buitengewone Generale Synode van de Gereformeerde Kerken in Nederland werd gehouden die de geschiedenis in ging  als de Synode van Assen.
De synode ging over de vraag of de slang in het paradijs al dan niet echt met Eva gesproken had. Dominee Geelkerken uit Amsterdam had daar in een preek zijn twijfels over uitgesproken. Na weken vergaderen kwam de synode tot de uitspraak dat het spreken van de slang een ‘zintuiglijk waarneembare realiteit’ was geweest. Dominee Geelkerken en zijn aanhangers verlieten daarop de gereformeerde kerk ...

In het Asser Historisch Tijdschrift van september 2024 staat een artikel over de bouw van de Zuiderkerk en de Synode van Assen. Je kunt het hier downloaden.

 

Fotogalerij

De oude foto's komen uit de Beeldbank van het Drents Archief.

Locatie activiteit

Open Monumentendag Assen

Meer informatie?

Mail info@openmonumentendagassen.nl